Meer geschiedenis? Kijk op NPOKennis.nl
↳ Enter om te zoeken
24 oktober 2017

Romeinse perenpuddinkjes

Romeinse perenpuddinkjes
Bekijk Video
2 min

Apicius schrijft: Patina van peren. Peren, gekookt en van klokhuizen ontdaan, maal je fijn met peper, komijn, honing, zoete wijn, garum, een beetje olie. Doe er eieren bij en maak het tot een schotel, bestrooi met peper en dien op.

Benodigdheden (4 personen)

  • 4 grote of 5 middelgrote stoofperen
  • 200 ml zoete wijn (dessertwijn)
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel garum (vissaus)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ½ theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 3 eieren

Bereiding

Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine stukjes. Doe de perenstukjes in een pannetje en voeg de wijn en honing toe. Breng aan de kook en laat koken tot de perenstukjes zacht zijn. Laat iets afkoelen en pureer het mengsel met de staafmixer.

Roer er de garum, olijfolie, peper en komijn doorheen. Roer de eieren los in een kommetje en voeg deze als laatste toe. Roer dit door elkaar totdat je een glad mengsel hebt. Giet dit in kleine ovenschaaltjes en bak de puddinkjes circa 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Bestrooi voor serveren met zwarte peper en dien warm op.

Tip! Kook wat stoofpeertjes in wijn met een beetje honing halfgaar en zet in ieder puddinkje een peertje voordat ze de oven in gaan.

Bron: De re coquinaria. Een receptenverzameling uit de eerste tot en met de vierde eeuw die toegeschreven wordt aan Apicius.

Credits
  • Culinair historica
    Manon Henzen

Vragen?

Heeft u vragen, ideeën of opmerkingen?

Neem dan contact op met de redactie:

Meer Andere Tijden